Two webcams with the same name

Microsoft Windows specific usage questions
Forum rules
Please post only Windows specific questions in this forum category. If you don't know where to post, please read the different forums' rules. Thanks.
soisses
Blank Cone
Blank Cone
Posts: 14
Joined: 29 Sep 2009 17:17

Two webcams with the same name

Postby soisses » 12 Oct 2009 13:09

Hello,

I tried to stream two webcams of the same type. VLC names the first webcam with "Philips SPC1330NC Webcam", the second "Philips SPC1330NC Webcam #1". If I use the GUI, there ist no problem. If I use a VLM file to control the webcams, I'cant use the second webcam. Here is my VLM file for the second webcam (this time I do not stream but only display it):

Code: Select all

# Input options new stream1 broadcast enabled setup stream1 input "dshow://" setup stream1 option dshow-vdev="Philips SPC1330NC Webcam #1" setup stream1 option dshow-adev= setup stream1 option dshow-caching=150 setup stream1 option dshow-fps=25 setup stream1 option file-caching=0 setup stream1 output #transcode{vcodec=mp4v,vb=1800,fps=25,scale=1.0,acodec=mpga,ab=64,channels=1,samplerate=44100}:display control stream1 play
VLC gives this error message:

Code: Select all

Capture failed: VLC cannot use the device "Philips SPC1330NC Webcam #1"", because its type is not supported.
I think that there is a problem with the second quotation mark in the error message, and because of this, vlc can't open the capture device.

Is there any solution for it?

Thanks in advance

Manfred

VLC_help
Mega Cone Master
Mega Cone Master
Posts: 25661
Joined: 13 Sep 2006 14:16

Re: Two webcams with the same name

Postby VLC_help » 12 Oct 2009 13:26

Could you give us more messages? (ones from message log)

soisses
Blank Cone
Blank Cone
Posts: 14
Joined: 29 Sep 2009 17:17

Re: Two webcams with the same name

Postby soisses » 12 Oct 2009 16:06

I think that this is the relevant part of the messages log (verbosity level 2):

Code: Select all

main debug: using access module "access_file" main debug: TIMER module_need() : 0.000 ms - Total 0.000 ms / 1 intvls (Avg 0.000 ms) main debug: Using AStream*Stream main debug: pre buffering main debug: received first data after 0 ms main debug: pre-buffering done 438 bytes in 0s - 427734 kbytes/s main debug: removing module "access_file" main debug: Creating an input for 'dshow://' main debug: thread (input) created at priority 1 (../.././src/input/input.c:230) main debug: thread started main debug: stream=`transcode' main debug: looking for sout stream module: 1 candidate main debug: stream=`display' main debug: looking for sout stream module: 1 candidate main debug: using sout stream module "stream_out_display" main debug: TIMER module_need() : 0.000 ms - Total 0.000 ms / 1 intvls (Avg 0.000 ms) main debug: set config option: sout-transcode-vcodec to mp4v main debug: set config option: sout-transcode-vb to 1800 main debug: set config option: sout-transcode-fps to 25 main debug: set config option: sout-transcode-scale to 1.0 main debug: set config option: sout-transcode-acodec to mpga main debug: set config option: sout-transcode-ab to 64 main debug: set config option: sout-transcode-channels to 1 main debug: set config option: sout-transcode-samplerate to 44100 stream_out_transcode debug: codec audio=mpga 44100Hz 1 channels 64Kb/s stream_out_transcode debug: codec video=mp4v 0x0 scaling: 1.000000 1800kb/s main debug: using sout stream module "stream_out_transcode" main debug: TIMER module_need() : 10.000 ms - Total 10.000 ms / 1 intvls (Avg 10.000 ms) main debug: using timeshift granularity of 50 MBytes main debug: using timeshift path 'C:\Users\manfred\AppData\Local\Temp' main debug: `dshow://' gives access `dshow' demux `' path `' main debug: creating demux: access='dshow' demux='' path='' main debug: looking for access_demux module: 1 candidate dshow debug: dshow-vdev: Philips SPC1330NC Webcam #1" dshow debug: dshow-adev: dshow debug: found device: Integrated Camera dshow debug: found device: MediaLooks Screen Capture dshow debug: found device: Philips SPC1330NC Webcam dshow debug: found device: Philips SPC1330NC Webcam #1 dshow debug: asking for device: Philips SPC1330NC Webcam #1" dshow error: can't use device: Philips SPC1330NC Webcam #1", unsupported device type dshow error: can't open video device dshow debug: found device: Mikrofon (High Definition Audio dshow debug: asking for default device: Mikrofon (High Definition Audio dshow debug: asked for Mikrofon (High Definition Audio, binding to Mikrofon (High Definition Audio dshow debug: using device: Mikrofon (High Definition Audio

VLC_help
Mega Cone Master
Mega Cone Master
Posts: 25661
Joined: 13 Sep 2006 14:16

Re: Two webcams with the same name

Postby VLC_help » 13 Oct 2009 17:24

What does it report if you open it via GUI?

soisses
Blank Cone
Blank Cone
Posts: 14
Joined: 29 Sep 2009 17:17

Re: Two webcams with the same name

Postby soisses » 14 Oct 2009 13:51

ok, this is the message log if i use the gui (which is working properly)

Code: Select all

main debug: processing request item Streaming node Wiedergabeliste skip 0 main debug: resyncing on Streaming main debug: Streaming is at 1 main debug: starting new item main debug: creating new input thread main debug: Creating an input for 'Streaming' main debug: thread (input) created at priority 1 (../.././src/input/input.c:230) qt4 debug: IM: Setting an input main debug: thread started main debug: stream=`transcode' main debug: looking for sout stream module: 1 candidate main debug: stream=`display' main debug: looking for sout stream module: 1 candidate main debug: using sout stream module "stream_out_display" main debug: TIMER module_need() : 0.000 ms - Total 0.000 ms / 1 intvls (Avg 0.000 ms) qt4 debug: Updating the geometry qt4 debug: Updating the geometry main debug: set config option: sout-transcode-vcodec to mp4v main debug: set config option: sout-transcode-vb to 1800 main debug: set config option: sout-transcode-fps to 25 main debug: set config option: sout-transcode-scale to 1 main debug: set config option: sout-transcode-acodec to none stream_out_transcode debug: codec audio=none 0Hz 0 channels 0Kb/s stream_out_transcode debug: codec video=mp4v 0x0 scaling: 1.000000 1800kb/s main debug: using sout stream module "stream_out_transcode" main debug: TIMER module_need() : 10.000 ms - Total 10.000 ms / 1 intvls (Avg 10.000 ms) main debug: using timeshift granularity of 50 MBytes main debug: using timeshift path 'C:\Users\manfred\AppData\Local\Temp' main debug: `dshow://' gives access `dshow' demux `' path `' main debug: creating demux: access='dshow' demux='' path='' main debug: looking for access_demux module: 1 candidate dshow debug: dshow-vdev: Philips SPC1330NC Webcam #1 dshow debug: dshow-adev: :dshow-caching=200 dshow debug: found device: Integrated Camera dshow debug: found device: MediaLooks Screen Capture dshow debug: found device: Philips SPC1330NC Webcam dshow debug: found device: Philips SPC1330NC Webcam #1 dshow debug: asking for device: Philips SPC1330NC Webcam #1 dshow debug: asked for Philips SPC1330NC Webcam #1, binding to Philips SPC1330NC Webcam #1 dshow debug: using device: Philips SPC1330NC Webcam #1 dshow debug: EnumDeviceCaps: output pin: Capture dshow debug: EnumDeviceCaps: output pin: Standbild dshow debug: EnumDeviceCaps: trying pin Capture qt4 debug: New caching: 0 qt4 debug: New caching: 0 dshow debug: EnumDeviceCaps: input pin default format configured dshow debug: EnumDeviceCaps: input pin accepts chroma: I420, width:640, height:480, fps:25.000000 dshow debug: CaptureFilter::JoinFilterGraph dshow debug: connecting filters

VLC_help
Mega Cone Master
Mega Cone Master
Posts: 25661
Joined: 13 Sep 2006 14:16

Re: Two webcams with the same name

Postby VLC_help » 14 Oct 2009 17:22

dshow debug: asking for device: Philips SPC1330NC Webcam #1"
dshow error: can't use device: Philips SPC1330NC Webcam #1", unsupported device type
dshow debug: asking for device: Philips SPC1330NC Webcam #1
dshow debug: asked for Philips SPC1330NC Webcam #1, binding to Philips SPC1330NC Webcam #1
Yep, it seems that " is causing issue. Does setup stream1 option dshow-vdev=Philips SPC1330NC Webcam #1 work any better?

soisses
Blank Cone
Blank Cone
Posts: 14
Joined: 29 Sep 2009 17:17

Re: Two webcams with the same name

Postby soisses » 14 Oct 2009 18:22

no, it doesn't work better. the vlm file needs the quotations marks. error message is "wrong command syntax" - see below

Code: Select all

´main debug: creating VLM main debug: creating access '' path='C:\Users\manfred\Documents\videolanconf\vlc_player2.vlm' main debug: looking for access module: 5 candidates vcd debug: trying .cue file: C:\Users\manfred\Documents\videolanconf\vlc_player2.cue vcd debug: could not find .cue file access_file debug: opening file `C:\Users\manfred\Documents\videolanconf\vlc_player2.vlm' main debug: using access module "access_file" main debug: TIMER module_need() : 30.000 ms - Total 30.000 ms / 1 intvls (Avg 30.000 ms) main debug: Using AStream*Stream main debug: pre buffering main debug: received first data after 0 ms main debug: pre-buffering done 442 bytes in 0s - 431640 kbytes/s main debug: removing module "access_file" main error: Load error on line 5: setup: Wrong command syntax qt4 warning: Failed to import vlm configuration file : load "C:\Users\manfred\Documents\videolanconf\vlc_player2.vlm"

VLC_help
Mega Cone Master
Mega Cone Master
Posts: 25661
Joined: 13 Sep 2006 14:16

Re: Two webcams with the same name

Postby VLC_help » 15 Oct 2009 14:18

Could you try with VLC 1.1.0 nightly builds? If the same thing happens, I will open trac ticket for this.

soisses
Blank Cone
Blank Cone
Posts: 14
Joined: 29 Sep 2009 17:17

Re: Two webcams with the same name

Postby soisses » 15 Oct 2009 15:23

It also happens with vlc nightly builds. You can try it yourself if you use the VLM file above - it doesn't matter if the webcam is connected or not. When you use a vdev name with # sign in it the error occurs - vlc adds always a quote sign.

soisses
Blank Cone
Blank Cone
Posts: 14
Joined: 29 Sep 2009 17:17

Re: Two webcams with the same name

Postby soisses » 10 Nov 2009 13:12

the problem perists with vlc 1.0.3.

is there any solution for this?

VLC_help
Mega Cone Master
Mega Cone Master
Posts: 25661
Joined: 13 Sep 2006 14:16

Re: Two webcams with the same name

Postby VLC_help » 10 Nov 2009 16:25

Sorry, it seems I missed your reply to this thread. No solutions yet AFAIK. I opened ticket for this
trac.videolan.org/vlc/ticket/3154

jesus_
Blank Cone
Blank Cone
Posts: 11
Joined: 12 Feb 2008 16:28

Re: Two webcams with the same name

Postby jesus_ » 26 Feb 2010 15:36

Just wanted to report that I can confirm this bug. You cannot use a # in VLM, and that is exactly what you need when you have 2 identical devices in dshow.


Return to “VLC media player for Windows Troubleshooting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 47 guests